livetsnektar.blogg.se

2015-01-17
08:56:10

En resa på tusen mil börjar alltid med ett fotsteg

En gång i tiden när allt började med specialkaffe för min del var termer som användes väldigt luddiga. För vem kunde ana att ett kaffe tex skulle smaka ananas eller jasmin?
 
En del av det projekt jag kommer bedriva är att skapa ett diagram/cirkel/schema som är anpassat för att känna toner och "kategorisera" smaker i kaffen. Framtagen tillsammans med novicer och framförallt för novicer. Något lite enklare, men som är ett bra och tydligt verktyg att arbeta med. 
 
Mycket till del kommer vara att koppa en mängd kaffen, brygga kopiösa mängder, men det bästa blir att göra det tillsammans med folk som har ett växande intresse men vill lära sig! 
En enkel koppning går ut på att faktiskt provsmaka kaffen för att få en hum av vad de smakar. Lite som en vinprovning, fast med kaffe.
Sedan för att få lite mer intensiva toner tänkte jag bryggningar på samma kaffen som koppat för att få just tonerna tydligare, eller mindre tydliga beroende på utfall och bryggningar. 
 
Summa kardemumma, smaka och dricka en massa kaffen med folk för att kunna samla in information nog till att skapa det jag är ute efter.
 
Lite smått har jag börjat fråga runt efter volontärer som är nyfikna på och sugna på att lära sig mer om just toner och smaker i kaffe för att kunna börja sammanställa och skapa mitt egna smakschema.
Känner du dig sugen? Bor du i södra Sverige och är nyfiken på kaffe och vill lära dig mer och vara delaktig i framtagandet av en ny mall att arbeta med gällande smaker och toner i kaffe? Hör jättegärna av dig så kan jag förklara mer.
 
 
 
 Tills nästa gång så drick gott kaffe och på återseende vänner!
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: